Sık Sorulan Sorular

İlk biramı içmeden önce ne kadar zaman alacak?
Bira yapımında iyi bir yarım güne ihtiyacınız var. Miktara ve tarife bağlı olarak fermantasyon 3-5 gün sürer ve şişelerde ve fıçılarda 2-5 hafta bekletilir. İşte bu artık biranızı deneyebileceğiniz zamandır.
Mevcut olan tüm bira çeşitlerini yapabilir miyim?
Evet, wheat beer, light, Maerzen, strong beer, Koelsch, pilsener ve çok daha fazlasını
Braumeister ile yapmanız mümkün. Bira yapımının başarılı olup olmaması tarife,
kullanılan malzemeye ve fermantasyonun sıcaklığına bağlıdır. Daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Evde bira yapmak güvenli mi?
Evet, evde bira yapmak evde yoğurt yapmak kadar güvenlidir. Rakı ve votka tarzı içkilerden farklı olarak damıtılmadığı için bira sağlık riski oluşturan metil alkol benzeri bileşikleri içermez. Örneğin ABD'de yaklaşık 1,2 milyon kişi evde kendi birasını yapmaktadır. (Butikbira Web sitesinden Alıntıdır.)
Biraya alkol ekleniyor mu?
Hayır. Bira en basit haliyle malt, su, şerbetçiotu ve mayadan oluşur. Alkol yoğurt gibi mayalanma sonucu doğal yollardan oluşur. Oluşan alkol etanol adı verilen tarımsal kökenli alkoldür. Etanol tüketiminde metil alkol olarak adlandırılan kimyasal kökenli alkol tüketimindeki riskler bulunmasa da tüketilirken dikkat edilmelidir. Neticede içerisinde alkol olduğundan aşırı tüketimi her içki gibi tehlikeli olabilir. (Birayap web sitesinden alıntıdır.)
Yeni başlayan biri olarak bile kendi biramı yapabilir miyim?
Evet. Braumeister ile bunu başarmak çok kolay, yeni başlayanlar bile kendi iyi
birasını yapabilirler. Ayrıntılı bira yapımını ve kullanım kılavuzunu
Braumeister’de bulabilirsiniz. Bunun yanında adım adım size kendi biranızı
yapmanıza yardımcı olacak hızlı başlangıç rehberi de içindedir. Sizin
için bütün işleri kolaylaştırmak adına, bira yapımı için gerekli olan tüm ham
maddelerle paketler sunuyoruz. Aynı şekilde tüm gerekli olan bira
yapım aksesuarlarını Speidel Mağaza'dan temin edebilirsiniz. İlk deneyiminize biraz da fazla zaman ayırmalı ve
bu deneyiminiz için tüm hazırlıkları kendi temponuzda bir gün öncesinden
yapmalısınız.
Ek olarak Türkiye'de yeni bilinmeye başlanan ev biracılığı konusunda geniş kapsamlı bir Türkçe kaynak olan: EVDE BİRA YAPIMI web adresini ziyaret edebilir, web sitesindeki bağlantılardan Türkiye'de evde bira yapımı ve malzeme tedariği hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Bira kültürü üzerine güzel bir Türkçe Blog: BİRA SEVDASI
Fermantasyon ile yapılan içecekler üzerinde bir blog: FERMANTASYON AŞKI
Hangi yasal durumları düşünmem gerekiyor?
4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak ve ticari değil yalnızca kendi tüketiminiz için olmak kaydıyla bira yapmanız tamamiyle yasaldır. Bu bira satılamaz. Ticari amaçlı bira yapanlar bunu üretime başlamadan yetkili kurumlara bildirmeli, yasal sorumlulukları yerine getirerek üretime başlamalıdırlar. (Butikbira Web sitesinden Alıntıdır.)
Teknik terimlerin açıklamalarını nereden bulabilirim?
Bira yapımıyla ilgili terimler sözlüğü burada listelenmiştir.
Yüksek yoğunluktaki birayı üretmem mümkün müdür? Nasıl?
Sert bira yapmak da mümkündür. Açıkçası daha güçlü bira mayşesine
elde etmeniz gerekiyor. (16 °P ya da 1068 SG’den daha fazla). Daha fazla
kaynatarak ve sıvı miktarını miktarını azaltarak istediğiniz sertlikte biraya
ulaşabilirsiniz. Daha yüksek yoğunlukta mayşe*
haline gelmek ve hala daha tam yoğunluk miktarını koruyabilmek için, aynı
mayşeyle iki kez mayşelemek** zorunda kalacaksınız. Bu sizi 24 °P or 1.101 SG’e
kadar karşılayacaktır.
* Mayşe: Kırılmış (öğütülmüş) malt,
başka tamamlayıcılar ve sudan oluşan, haşlanarak fermantasyona hazır hale
getirilen şıradır.
**Mayşeleme: Kırılmış maltları (ve diğer tamamlayıcıları) su
ile birlikte ısıtmak, belirli sıcaklıklarda belelirli sürelerde dinlendirmek
işleminin genel adıdır. Mayşeleme işleminde, maltta bulunan enzimler nişastayı
şekere dönüştürür.
Malt için maksimum miktar nedir?
Düzgün dolaşımı sağlamak ve mayşeden temizleyerek çıkarabilmek için, aşağıda verilen malt miktarlarını aşmamanız gerekiyor.
- Braumeister 20 litre: azami doldurma 6 kh
- Braumeister 50 litre: azami doldurma 13 kg
- Braumeister 200 litre: azami doldurma 45 kg
- Braumeister 500 litre: azami doldurma 120 kg
Arzu edilen herhangi bir miktarda bira yapmak mümkün müdür?
Üretim sürecinde sistem tarafından belirlenen belirlenmiş minumum seviyedeki suya
ihtiyaç duyulur. Taşma sırasında ısıtıcı öğelerin daima suyla kaplı olduğuna
emin olun.
Min. miktar 20 litre Braumeister: 16 litre Bira
Min. miktar 50 litre Braumeister: 40 litre Bira
Termo bir gömleğe ihtiyacım var mı? Bakır ya da paslanmaz çelik kapak bana ne tür avantajlar sağlar?
Termo gömlek enerjiyi korumanıza ve ısıtmanın hızının artmasına yardımcı olur. Özellikle soğuk ve rüzgarlı
havalarda dışarda bira yaparken kullanılır. Son olarak önemli noktalardan bir
tanesi de termo gömlek, sıcak kazanla derinizin temas etmesini önleyerek
cildinizin yanmasını engeller. Bakır
kapak daha yoğun kaynama sağlar ve şerbetçiotunun buharının dışarı çıkışına
olanak sağlar. 100 mm’lik sarmal hortum kapağın açılması için uygundur. Kullanıcılar
için öneri: Kapak, maltı malt borusuna doldururmak için bir hazne olarak
kullanılabilir.
Kaynama sırasında pompa çalışıyor mu? Ve Niçin pompa molaları var?
Gereksiz zararlardan kaçınmak için kavitasyon pompa yaklaşık 88 °C dolaylarında akımı
keser. Bu andan itibaren sıcaklık şimdiden mayşenin doğal dolaşımını garanti
altına almış oluyor. Pompa
molaları otomomatik programlanmıştır ve her 1 dakikada düzenli aralaklarla
görülür. Bu her pompa molasından sonra yeniden tortulaşan maltın ideal şekilde
temizlenmesini sağlar.
Aramıza Katılın

